středa 21. května 2014

Chia semínka

Často v příspěvcích na instagramu, blozích i na mém oblíbeném weheartit.com vídám často fotky clean eating zdravého jídla, kde je plno chia semínek. Říkala jsem si, co na nich asi je, že si je každý dává do jídla? A tak jsme v minulém týdnu, když jsem měla cestu do zdravé výživy, jedny koupila. Balení 200 g mě vyšlo na cca 100 Kč. No jo, ale potom otázka, co s nimi, do čeho je dát? A tak jsem na internetu pátrala... o získané informace se chci podělit!

Zdroj: weheartit.com

Chia čia jsou bílá označované také jako salba nebo černá semínka šalvěje hispánské, která roste na jihu a severu Ameriky. Slovo pochází z aztéckého chian, což znamenalo olejnatý. Mezi barvou semínek není žádný výživový rozdíl, a když už, tak opravdu minimální. Pěstování této rostliny je náročné, proto jsou semínka vzácná a nedají se pěstovat kdekoli. Můžeme se setkat i s přezdívkou jídlo aztéckých běžců, super potravina nebo dietářův sen - semínka jsou hydrofilní, tzn., že na sebe vážou vodu a dokážou se zvětšit až 12x, díky čemuž je tělo uvnitř více hydratované a to je při sportu výhodou. Obsahují také vysoký počet proteinů, kvalitních sacharidů a tuků. Mají vysoký obsah zdravých mastných kyselin a vlákniny, jsou bohatá na proteiny bílkoviny, na minerály, vitamíny a kvalitní sacharidy. Díky tomu, že na sebe semínka vážou tak dobře vodu, vytvoří jakýsi gel, díky čemuž umí snížit hladinu krevního cukru, což je významné hlavně pro diabetiky. Při dodržení vhodné stravy a cca s 3 lžičkami semínek denně je pozitivem i prevence kardiovaskulárních nemocí. Díky svým vlastnostem jsou semínka výbornou volbou pro lidi, kteří se chtějí zdravě stravovat, pro sportovce, vegetariány, pro diety, diabetiky, dokonce jsou vhodné i pro děti, těhotné a kojící ženy, pro lidi s onemocněním srdce, krevního oběhu aj.

K hubnu

jsou semínka jako stvořená. Díky lžičce semínek v jakémkoli pokrmu semínka zvětší objem pokrmu a tím nás víc zasytí a ztlumí hlad. Jemný gel ze semínek který vznikne, jak jsem již psala výše, při kontaktu s vlhkou potravinou v žaludku utvoří fyzickou bariéru před trávícími enzymy, čímž semínka přispívají k prodloužení intervalu přeměny sacharidů na jednoduché cukry – oddalují chutě a mlsné na různé dobroty. Semínka mají také vysoký obsah zdravých mastných kyselin a vlákniny.

V porovnání 

s ostatními potravinami, mají chia semínka 2x více proteinů než ostatní semínka, 5x více vápníků než mléko, 2x více draslíku než banány, 3x vyšší sílu antioxidantů než borůvky, 3x více železa než špenát, 9x více rostlinných Omega 3 než sója, dvojnásobek Omega 3 než vlašské ořechy, více Omega 3 než losos a o 80 % víc Omega 3 než lněné semínko. Zajímavé:-)

Jak a v čem je jíst? 

Tuto otázku jsem si do teď kladla. Přidat semínka můžete do různých jídel i nápojů. V jogurtech, mléce atp. změknou, takže tvrdá nejsou jsou měkčí než př. lněná semínka. Dokonce nemají žádnou specifickou chuť, takže neovlivní chuť jídla, kam je dáme. Výborné jsou na pečivu, kterému dodají vláčnost. Dát je můžete do salátu, kuskusu, různých typů koktejlů, pečiva, ovesné kaše, tvarohu, jogurtu, pudinku, marinády, do domácích müsli, polévek, omáček…

Chia gel

Semínka smícháme s vodou a necháme odstát. Po chvíli se vytvoří gel. Tento gel můžeme dát do jakéhokoli jídla, nejlépe do jogurtu, pudinku, dresinku, pomazánky, džemu...

Nutriční hodnota: 333 kcal na 100 g
Další pozitiva: protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na zdraví pokožky, nehtů i vlasů 
Doporučené množství: 2-3 lžíce denně 
Bonusová informace: Aztékové semínka používali k uctívání Bohů, jak moc si jich vážili!
Cena: okolo 60 Kč za 100 g
Kde koupit: prodejny zdravé výživy, přes internet

Inspirace z weheartit.com




2 komentáře:

  1. Chia semínka znám! jsou opravdu super! dělám si z nich nápoj, který piji během nějaké sportovní aktivity. Potlačuje chuť k jídlu, což je super na hubnutí. Hezký článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je objevila právě nedávno (v obchodě), jinak jsem je vídala jen na fotkách po internetu. Zatím jsem je měla jen v ovesné kaši, ale chutnaly :)

      Vymazat

Děkuji ti za milý komentář!